Založ si blog

Boli Vaši predkovia v Amerike?

Ak patríte k tej väčšine obyvateľov Slovenska, ktorých predkovia boli nútení cestovať za živobytím do Ameriky, možno Vás poteší nasledujúci návod, ako zistiť niekoľko zaujímavostí, týkajúcich sa ich príchodu do USA.

Aby bolo jasné, o čom vlastne píšem; Tu je ukážka zápisu, ktorý vykonával imigračný úrad pri vylodení sa imigrantov na Ellis Islande v New Yorku:

a tu je druhá časť (zápis je na dvojstrane):

Z tohoto zápisu sa môžeme dozvedieť napríklad tieto informácie:

– meno a priezvisko, vek imigranta, pohlavie, rodinný stav

– pracovné zaradenie (robotník, obchodník, žena v domácnosti….)

– gramotnosť

– národnosť, krajina pôvodu, mesto

– meno jedného alebo i oboch rodičov

– cieľ cesty

– má imigrant pri sebe lístok do cieľa cesty? Ak áno, kto ho zaplatil?

– bol už imigrant predtým v USA?

– je imigrant polygamista, anarchista?

– zdravotný stav, je imigrant mrzák?

– výška, farba očí a vlasov

– zvláštne identifikačné znamenia

– miesto narodenia

– dátum vylodenia, loď na ktorej imigrant priplával

Ako vidíte, sú to pomerne vyčerpávajúce informácie a pre ľudí, ktorí by sa radi dozvedeli niečo o svojich predkoch, pravý poklad. Množstvo i kvalita informácií sa môžu líšiť, v rôznych obdobiach používali rôzne formuláre, takže imigračný zápis Vášho predka môže vyzerať inak, ako ten, ktorý uvádzam. Upozorňujem, že údaje sa dajú vyhľadať len z obdobia medzi rokmi 1892-1924.

Mňa sa pri objavení týchto informácií zmocnilo vzrušenie, akoby som objavil poklad Inkov, preto sa s Vami rád podelím o znalosti, ako sa k týmto vzácnym zdrojom informácií dostať. Poďme na to:

– po kliknutí na nasledujúci link sa dostanete na stránky, ktoré všetky tieto materiály archivujú:

www.ellisisland.org

V prvom rade sa treba zaregistrovať. Vpravo hore kliknite na Sign in a vykonajte obvyklú registračnú procedúru.

Po prihlásení kliknite na Passenger search, Advanced search.

Ako vidíte, stránky umožňujú pomerne luxusné vyhľadávanie, ktoré zohľadňuje mieru spoľahlivosti Vašich údajov. Ak ste si istí napríklad dátumom narodenia, menom… atď, ponechajte v kolónke ‚is‘, ak krstné meno vôbec nepoznáte, prepnite na ‚ignore‘. Je možné zapnúť i ‚starts with‘ , teda ‚začína na‘, alebo ‚znie ako‘. Je treba dať pozor pri Name of Town/Village of origin. Mená mnohých obcí, či miest boli pred sto rokmi dosť odlišné. Napríklad prastarý otec mojej manželky, ktorého údaje budem hľadať, pochádza z obce Mengusovce. Vtedy však uvádzali názov Mengusfalva a v databáze môžu byť rôzne skomoleniny tohoto mena. Rovnako v dolnej časti výberu odporúčam zaháknúť entickú príslušnosť maďarskú, československú i slovenskú.

Ak ste teda nejaké údaje vyčítali z rodinných kroník a vpísali do príslušných políčok, stránky Vám pravdepodobne ponúknu ďalšie možnosti vyhľadávania. Je však možné, že sa hneď po prvom vyhľadávaní dostanete presne k údajom dotyčného človeka. Predpokladá to vysokú presnosť Vašich údajov, presnosť zápisu v imigračnej knihe, i presnosť zápisu človeka, ktorý na základe tejto knihy vpisoval údaje do elektronickej databázy. Tu je najväčší problém, mená sú v knihách často zle čitateľné, takže ich dotyčný prepisovač často do databázy uviedol chybne. Je preto potrebné hľadanie niekoľkokrát zopakovať, pre rôzne varianty mena.

Ja som sa po zadaní mena Pavol Krkoška, dopracoval po niekoľkých vyhľadávaniach k tejto tabuľke:

Pavel Krkoska, Mengusfaln, Hungary, príchod do USA 1910. To je bezpochyby človek, ktorého hľadám.

TIP: Ak ste i po niekoľkých hľadaniach neboli úspešní, skúste hľadať iného človeka, o ktorom viete, že s Vašim predkom spoločne cestoval. Slováci šli na tieto cesty obvykle viacerí, a v imigračnej knihe bývajú uvedení vedľa seba.

Po kliknutí na meno Pavel Krkoska sa mi objavia tieto údaje:

Obrázok poskytuje základné údaje o imigrantovi. Ja však chcem vidieť originálny zápis v imigračnej knihe, kliknem preto na VIEW ORIGINAL SHIP MANIFEST. Objaví sa táto stránka:

Zápis je vidieť ako náhľad. Po nakliknutí na CLICK TO ENLARGE MANIFEST sa zápis objaví v plnej paráde. Pozor, zápis sa nachádza na dvoch stranách, takže pre zobrazenie ďalšej stránky strlačte NEXT a opäť CLICK TO ENLARGE MANIFEST. (je možné, že niekedy sú stránky prehodené, takže treba klinúť na PREVIOUS) Ostáva vyriešiť poslednú otázku – ako tento dokument uložiť na disk. Ak totiž kliknete na dokument, obvyklé menu na uloženie obrázku sa Vám neobjaví. Máte teda dve možnosti: buď si dokument kúpite za 29 dolárov, alebo použijete malú fintu, ktorú som pre Vás pripravil. Funguje to prinajmenšom vo Firefoxe: stačí, ak z okna, v ktorom sa Vám objavil dokument, pretiahnete tento do otvorenej karty Firefoxu. Tam už bude možné dokument uložiť na disk obvyklým spôsobom.

To je všetko. Prajem príjemné zážitky pri detektívnej práci, ak ste voľačo zaujímavé našli, ozvite sa v diskusii. Bystrým bádateľom iste netreba pripomínať, že nie je problém na nete dohľadať informácie o lodi, na ktorej sa Váš predok priplavil. Máte tak celkom komplexný obraz o jeho dobrodružnej ceste.

Loď Prinz Friedrich Wilhelm

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

mengaart

Písať budem málo, väčšina mojich príspevkov bude vo forme videa. Rád by som takto prezentoval niektoré zaujímavé akcie v okolí Košíc.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2587x
Priemerná čítanosť článkov: 2587x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy